Internal Medicine

Internal Medicine: Endoscopy Course Using Natural Orifices

waiting list open

 

TBA / Germany

10.02.2023 – 14.02.2023

EURO 3.540.-*

EURO 3.440.-*(early registration deadline: 23.10.2022)

* eLibrary access is included in the course fee

Total hours: 40
ATF hours (Austria, Germany, Luxembourg, Switzerland): TBA
ECTS credits (Master & Certificate): 5

Program Director/
Principal Course Master:

Prof. Dr. Reto Neiger DECVIM-CA, DACVIM (DE)

Course Overview

This Internal medicine endoscopy course in small animals using natural orifices is designed for clinicians with no or basic skills in flexible and rigid endoscopy. We cover instrument handling from how to set up the endoscope to maintenance and cleaning. Many tricks are discussed and shown since both course masters have been involved in endoscopic teaching for many years. Classroom teaching on all aspects of endoscopy in internal medicine, starting from indications to complications, procedures and possible findings will be followed almost daily by a practical wet lab with various models (including ex-vivo organs).

Topics:

set up and handling of flexible endoscopes
indications, procedure, technique in:
– Oesophago-Gastro-Duodenoscopy
– Colonoscopy
– Rhinoscopy (flexible and rigid)
– Bronchoscopy
– Cystoscopy (flexible and rigid)
cleaning and storage
therapeutic endoscopic interventions
discussion of cases

Course program (subject to change)

Friday, 10 February 2023
09:00-09:30 Getting to know each other (30min)
09:30-10:30 1: Introduction to rigid endoscopy (60min)
10:30-10:45 Coffee break (15min)
10:45-11:45 2: Stridor and nasal disease (60min)
11:45-13:00 Wet lab usage of rigid endoscopes with peppers, etc. (75 Min)
13:00-14:00 Lunch break (60min)
14:00:14:30 ESAVS Certificate and Master programme, CASUS
14:30-15:45 3: Rhinoscopy (75min)
15:45-16:00 Coffee break (15min)
16:00-17:15 Wet lab rhinoscopy with cadavers (75min)
Saturday, 11 February 2023
09:00-10:15 Wet lab trepanation and flushing with cadavers (75min)
10:15-11:00 4: Introduction to flexible endoscopy (45min) I
11:00-11:15 Coffee break (15min)
11:15-12:00 4: Introduction to flexible endoscopy (45min) II
12:00-13:00 Wet lab boxes (60min)
13:00-14:00 Lunch break (60min)
14:00-15:15 5: Pharyngoscopy, laryngoscopy (75min)
15:15-16:00 6: Coughing (45min)
16:00-16:15 Coffee break (15min)
16:15-17:45 Wet lab Boxes with foreign bodies (75min)
Sunday, 12 February 2023
09:00-10:30 7: Tracheobronchoscopy (90 Min)
10:30-10:45 Coffee break (15 Min)
10:45-12:15 Wet lab lungs (ex-vivo, cadavers) (90 Min)
12:15-13:00 8: Dysuria, hematuria and urinary incontinence (45 Min) I
13:00-14:00 Lunch break (60 Min)
14:00-14:45 8: Dysuria, hematuria and urinary incontinence (45 Min) II
14:45-15:45 9: Cystoscopy I (60 Min)
15:45-16:00 Coffee break (15 Min)
16:00-17:00 9: Cystoscopy II (60 Min)
17:00-17:45 10: Regurgitation (45 Min)
Monday, 13 February 2023
09:00-09:45 11: Vomiting (45 min)
09:45-11:00 Wet lab bladder (ex-vivo, cadavers) (75 Min)
11:00-11:15 Coffee break (15 Min)
11:15-12:15 12: GI-Endoscopy / Oesophagus (60 Min)
12:15-13:00 13: Diarrhea (45 Min) I
13:00-14:00 Lunch break (60 Min)
14:00-14:45 13: Diarrhea (45 Min) II
14:45-15:45 14: Gastroduodenoscopy (60 Min) I
15:45-16:00 Coffee break (15 Min)
16:00-16:45 14: Gastroduodenoscopy (45 Min) II
Tuesday, 14 February 2023
09:00-10:15 Wet lab gastroscopy (75 Min)
10:15-11:15 17: Cleaning and Maintenance (60 Min)
11:15-11:30 Coffee break (15 Min)
11:30-11:45 Course evaluation and questions
start 12:45 Lunch break
11:45-14:30 Wet lab cadavers and boxes
·       1x dog lung
·       3x dog stomach
·       1x dog female bladder
·       1x dog male bladder

Course location

Beichlingen / Germany