Oncology

Oncology III

waiting list open

 

Palma de Mallorca / Spain

14.09.2022 – 18.09.2022

EURO 2.250.-*

EURO 2.150.-*(early registration deadline: 30.3.2022)

* additional mandatory 50 euro eLibrary fee will be applied

Total hours: 40
ATF hours (Austria, Germany, Luxembourg, Switzerland): TBA
ECTS credits (Master & Certificate): 5

Program Director/
Principal Course Master:

Dr. Jarno Schmidt MRCVS, DECVIM-CA (DE)

Course Masters:

Dr. Maurice Zandvliet, DECVIM-CA (NL)
Dr. Laurent Findji, DECVS (UK)

Course Overview

builds up on Oncology I&II and address a variety of highly interesting neoplasms including tumours of the respiratory and urogenital tract as well as ocular, auricular, endocrine and miscellaneous intrathoracic tumours. There will be lots of interactive and case oriented work using a systematic approach to the cancer patient. This includes recognizing symptoms, interpreting radiographic & cytological findings, choosing appropriate staging procedures and formulating a therapeutic plan.

Oncology I is mandatory before attending Oncology II, but Oncology II and Oncology III can be taken in any order. Oncology IV can be taken only after completion of all Oncology modules. Everyone can attend Feline Oncology, which is highly recommended to develop a thorough understanding of oncology in this species.

Topics

• Nasal & thoracic tumours (& thoracic surgery)
• Genitourinary tumours & mammary tumours
• Endocrine neoplasia
• Ocular, ear and CNS tumours
• Miscellaneous tumours

Course program (subject to change)

Wednesday, 14/09/22
08:30 – 09:00 Welcome and registration
09:00 – 10:15 CASE-BASED: Canine and feline lung tumours (Schmidt) (75 min)
10:15 – 11:00 CASE-BASED: Tumours of lung tumour and chest wall (Findji) (45 min)
11:00 – 11:30 Coffee Break
11:30 – 12:15 Thymoma, Heart-Base and Cardiac Tumours (Schmidt) (45 min)
12:15 – 12:45 Thymoma, Heart-Base and Cardiac Tumours: surgery (Findji) (30 min)
12:45 – 14:00 Lunch Break
14:00– 15:30 Case management: Ocular tumors and tumours of the eye-lids (Findji)
Management of masses of the retrobulbar space (Findji) (90 min)
15-30 – 16:00 Coffee Break
16:00 – 17:15 CASE-BASED: Tumors of the pinna, auricular canal and bulla (Findji) (75 min)
Thursday, 15/09/22
09:00 – 10:30 CASE-BASED: Canine (and feline) nasal tumours, frontal sinus tumours & laryngeal tumours (Zandvliet) (90 min)
10:30 – 10:50 Surgical management of laryngeal & tracheal tumours (Findji) (35 min)
10:50 – 11:15 Coffee Break
11:15 – 12:45 Modern radiation therapy techniques (IMRT, stereotactic, brachytherapy) (Zandvliet) (90 min)
12:45 – 14:00 Lunch Break
14:00 – 14:30 CASE-Management: peripheral nervous system tumours (Findji) (30 min)
14:30 – 15:45 CASE-Management: canine & feline brain tumours (Zandvliet) (75 min)
15:45 – 16:15 Coffee Break
16:15 – 17:15 Pituitary tumours in dogs and cat. (Zandvliet) (45-60 min)
Friday, 16/09/22
09:00 – 10:45 CASE-management: adrenal neoplasia (Zandvliet) (105 min)
10:45-11:15 Coffee Break
11:15 – 11:55 Insulinoma & paraneoplastic hypoglycemia (Zandvliet) (45 min)
11:55 – 12:45 Adrenal & pancreatic tumours: surgeon’s perspective (Findji) (50 min)
12:45 – 14:00 Lunch Break
14:00 – 15:30 CASE-management: Canine and feline thyroid tumours (Schmidt)
CASE-management: Canine parathyroid tumours (Schmidt)
15:30– 16:00 Coffee Break
16:00– 17:00 Thyroid & parathyroid cancer: surgeon’s perspective (Findji)
Saturday, 17/09/22
09:00 – 10:00 CASE-BASED: Tumours of the penis and prostate (Findji) (60 min)
10:00 – 11:00 CASE-BASED: Testicular tumours & miscellaneous tumours (Schmidt) (60 min)
11:00 – 11:30 Coffee break
11:30 – 12:30 Case management session: tumours of the vagina, vulva, uterus, ovaries (Findji) (60 min)
12:30 – 14:00 Lunch Break
14:00 – 15:30 CASE-BASED: Mesothelioma and malignant effusions
Intralesional and intracavitary chemotherapy
Electrochemotherapy (Schmidt) (90 min)
15:30 – 16:00 Coffee Break
16:00 – 17:00 Mammary tumours CASES (Schmidt) (60 min)
17:00 – 17:30 Mammary tumours: surgical considerations (Findji) (30 min)
Sunday, 18/09/22
08:30 – 09:00 COX- Inhibitors: facts, fiction and clinical use (Schmidt) (30 min)
09:00 – 10:30 Case management: urinary tract tumours (Schmidt) (90 min)
10:30 – 11:00 Coffee Break
11:00 – 12:00 Renal, ureteral and urethral tumours & surgery of renal and urinary tract (including interventional radiology techniques) (Findji)
12:00 – 12:30 Casus system, Exams & ESAVS Master & Certificate (Schmidt)
Q & A and preview of Onco IV (Schmidt)
12:30 – 14:00 Lunch Break & hotel check-out
14:00 – 15:00 CASE-BASED: the coolest cases we saw in 2022 (Schmidt & Findji)
15:00 – 15:15 Wrap up of the course
Going home or staying in Mallorca (forever)

Course location

Hotel “Valparaiso Palace & SPA“ in Palma,
MALLORCA. C/ de Francesc Vidal i Sureda, 23, 07015 Palma, Illes Balears, Spain